måndag 20 juni 2011

Vi är skapade till goda gärningar!Många kristna har dåligt samvete och skuldkänslor för att de tror att de gör för lite för Gud, jag skall här visa på en fundering kring detta med de goda gärningarna som vi skall göra!

Det finns rätt så många ord i bibeln om gärningar och goda gärningar!

1Ti 5:10  en som har det vittnesbördet om sig, att hon har övat goda gärningar, uppfostrat barn, givit härbärge åt husvilla, tvagit heligas fötter, understött nödlidande, korteligen, beflitat sig om allt gott verk. 

1Ti 6:18  bjud dem att göra gott, att vara rika på goda gärningar, att vara givmilda och gärna dela med sig. 

Heb 10:24  Och låtom oss akta på varandra för att uppliva varandra till kärlek och goda gärningar

Enligt de här tre exempelbibelverserna, så är det tydligt att vi kristna skall göra goda gärningar.
Men för en tid sedan råkade jag se något som jag funderat på en del sen dess.
Det står om att rätt utöva goda gärningar, vad är det? Och det står om att rätt utöva goda gärningar, där hjälp är av nöden. Se verserna nedan!

Tit 3:8  Detta är ett fast ord, och jag vill att du med kraft vittnar härom, för att de som sätta tro till Gud må beflita sig om att rätt utöva goda gärningar. Sådant är gott och gagneligt för människorna. 


Tit 3:14  Och må jämväl våra bröder, för att icke bliva utan frukt, lära sig att rätt utöva goda gärningar, där hjälp är av nöden.

I vers 14 står det även, för att icke bliva utan frukt, lära sig att rätt utöva goda gärningar.
För att inte bli utan frukt, behöver man tydligen lära sig hur man gör goda gärningar!

Där nöden kräver, eller där hjälp är av nöden, hur skall vi förhålla oss till dessa bibelord?
Frukten är väl då de goda gärningarna som vi gör, där hjälp är av nöden, eller?

Tja, De goda gärningar Jesus gjorde var ju att bota sjuka, visst det stämmer ju in på, där hjälp är av nöden.

För att få detta rätt, i alla fall som jag ser det, så måste vi se hur Jesus gjorde med sina goda gärningar och vi skall ju göra som han!

Först ett litet belysande exempel: Josef har varje månad ca 5000 kronor till mat kläder, ja till det han behöver, när mat och sådant är betalt så har han ca 1500 kronor till vad han vill.
Josef har läst om att han skall göra goda gärningar, han har även hört starka predikningar om detta.
Nu har Josef en syster som råkade hamna i knipa, vilket innebar att hennes pengar var slut.
Josef beslutade sig för att ge sin syster 1000 kronor  och hon blev ju väldigt glad, för nu klarade hon sig resten av månaden. När Josef var på Gudstjänst lade han 300 kronor i kollekten och som vi ser så är Josef väldigt generös. På vägen hem från Gudstjänsten träffade han två hemlösa, efter lite samtal med dem, bestämde han sig för att ge dom varsin hundralapp till lite mat.

Josef visste att han hade ungefär 1500 kronor som han kunde göra vad han ville med, så de pengar han hade kvar, var det som skulle räcka till hans egen försörjning.

Nu hände det sig att Josef träffade ytterligare två hemlösa som han visste inte hade varken pengar eller mat, så vad gjorde Josef, jo han gav dessa var sin hundralapp.
När han kom hem ringde han äldre bror på dörren, även han var i knipa och behövde 1000 kr och eftersom Josef visste vad skriften sa om goda gärningar, där hjälp är av nöden, så gav han sin bror 1000 kronor! Så här såg Josefs liv ut månad för månad, han gjorde verkligen vad Guds ord sa, goda gärningar där hjälp är av nöden.

Josef började fundera på detta med alla de goda gärningar som han gör varje månad, som förvisso är helt bibliska, men de förstör för honom själv, han har aldrig pengar till kläder, inte så att han själv kan äta ordentlig mat hela månaden, han kan inte bjuda hem vänner på middag och han kan aldrig ex gå på bio. Inte har han heller sett att han fått någon skörd, eller hjälp själv. Så Josef funderade på vad som är fel, han gör ju det rätta enligt bibeln och han vill ju vara Guds ord lydig!

Vad är fel i Josefs goda gärningar, jo det är framför allt två ord jag tänker på.
Dels detta:  

Joh 5:19  Då talade Jesus åter och sade till dem: "Sannerligen, sannerligen säger jag eder: Sonen kan icke göra något av sig själv, utan han gör allenast vad han ser Fadern göra; ty vad han gör, det gör likaledes ock sonen.


Jesus säger att han gör endast vad han ser fadern göra, vilket också betyder att han bara gör det han uppfattar att han skall göra.
Jesus hade alltså inte botat sjuka om han inte fått klartecken från fadern, så allt Jesus gjorde var inte utifrån ett bibelord om att rätt utöva goda gärningar, där hjälp är av nöden.
Frågan blir då, skall vi följa ett bibelord som detta och göra därefter, eller skall vi göra som Jesus, bara det vi ser fadern göra?

Nästa bibelvers visar på en rätt väg:

Efe 2:10  Ty hans verk äro vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, vilka Gud förut har berett, för att vi skola vandra i dem. 

Goda gärningar, vilka Gud förut har berett, för att vi skall vandra i dem.
Detta ord säger att det finns gärningar som är avsedda för mig, eller dig och som vi skall vandra i. För om vi skall följa bokstaven och hjälpa alla som är i nöd, så kommer vi till en punkt där vi inser att det inte går, vi räcker inte till, det blir helt enkelt fel och det blir negativa konsekvenser för mig själv och även min omgivning.

Därför tror jag att det är viktigt att förstå, att jag, eller du, inte skall göra alla goda gärningar som kommer i vår väg, vi skall göra det som Guds ande manar oss till, eller som Jesus sa, bara det han ser fadern göra och detta tror jag är att vandra i de förutberedda gärningar, som vi är skapade till.

Om du lever efter bokstaven, i lydnad till bokstaven, så måste du också fullfölja det bokstaven säger, dvs hjälpa alla som har nöd, men om du vandrar i det förutberedda, så blir det en helt annan sak, för då blir det lydnaden till Gud själv, hans maningar och det är det som är det viktiga!

Att rätt utöva Goda gärningar tror jag är att göra det förutberedda och det är det Gud manar oss att göra, annars hade han ju inte manat oss!

Om man följer bibelordet, att rätt utöva goda gärningar, så leder det till fördömelse eller skuld när du inte gör det ordet säger, men vandrar du som Jesus gjorde, bara det han såg fadern göra, då vandrar du i de förutberedda gärningar som Gud har berett just för dig, då får du en tillfredsställelse, liv och frid.
Jesus sa, min mat är att göra dens vilja som sänt mig, han blev alltså mätt av att göra Guds vilja, så skall det vara för oss också!

Fundering av Björn Jönsson!

6 kommentarer:

 1. göran karlsson!

  Tack så mycket, det värmde!

  Bj

  SvaraRadera
 2. Precis så är det!
  Det hjälpte mig verkligen.
  Tack och Gud välsigne dig Björn.
  Marianne kristusjesus.se

  SvaraRadera
 3. Hej Marianne L!

  Tack för dina positiva ord och det var ju roligt att det jag skrivit hjälpte dig!
  Hoppas att det blir mer som kan hjälpa, både dig och andra läsare!

  Mvh Björn

  SvaraRadera
 4. Härligt att se en kristen skånng i blogosfären!

  SvaraRadera
 5. Hej Uppmuntran och välkommen till min blogg!

  Jo visst är det härligt och framför allt roligt att skriva så att andra kan läsa!

  Jag har varit på möte hos er för 5-6 år sedan och även hemma hos någon av ledarna.

  Hur går det för er, jag hoppas att det går bra, men som du säkert vet, så tar allting tid, även för genombrott!

  Mvh Björn

  SvaraRadera