onsdag 15 juni 2011

Är lagens giltighet slut?



Som jag skrev i mitt förra inlägg, så säger Paulus att vi blivit dödade från lagen Rom 7:4.

Det jag skall försöka visa i detta inlägg, är om även lagen är slut, dvs inte längre gällande!

Paulus säger i Rom 10:4 Ty lagen har fått sin ände i Kristus, till rättfärdighet för var och en som tror.

Det grekiska ordet för lagen är ordet nomos, ordet nomos är en av översättningarna från det hebreiska ordet torah. Men det kan även betyda annan form av lag.


Ty lagen har fått sin ände i Kristus, säger Paulus och ordet ände är ett annat ord för slut, eller mål. Lagens mål är kristus, vilket betyder att Kristus är målet. När Jesus då kom, så kan man säga att lagen gick i mål, att lagens lopp tog slut när Jesus kom.

Är detta sant, eller har vi/jag feltolkat Paulus, vi skall se på ett annat bibelord Gal 3:19

Vartill tjänade då lagen? Jo, på det att överträdelserna skulle komma i dagen, blev den efteråt given, för att gälla till dess att "säden" skulle komma, han åt vilken löftet hade blivit givet; och den utgavs genom änglar och överlämnades i en medlares hand. Gal 3:19

Här står det mycket intressanta saker som man inte kan förbise.

Vartill tjänade då lagen? Eller vilket syfte hade då lagen och syftet klargör Paulus med en väldig tydlighet. Syftet var att överträdelserna skulle komma i dagen, eller att synliggöra synden.
En del menar att Paulus pratar om den ceremoniella lagen, eller om offerlagen, men om man läser vad det står, så är det den lag som visar på synden, offerlagen avslöjar inga synder vad jag vet i alla fall.

Sen säger Paulus, att denna lag som skulle avslöja synden, den blev efteråt given och läser man några verser innan, så förstår man att den blev given 430 år efter att Abraham fått löftet om en avkomma.
Men han säger att lagen blev efteråt given, för att gälla till dess säden kom och säden är Jesus. Sen skriver Paulus vidare och förtydligar vilken lag han menar:
den utgavs genom änglar och överlämnades i en medlares hand och vi vet ju vilken lag som gavs på detta sätt, de tio orden/buden.

Lagen skulle alltså gälla tills Jesus kom och gör man då en snabb summering av vad Paulus säger, så säger han, lagen och dess tid tog slut i och med att Jesus kom, för den skulle bara gälla till dess.

Räcker detta för att påvisa att lagen inte gäller längre, ja egentligen gör det, det, men jag skall visa några saker till, som gör att det inte går att missförstå!

I GT står det ofta, detta förbunds ord, dvs ett förbund utan ord, eller föreskrifter är inget förbund.
Det står även ofta att judarna bröt förbundet, men vad jag förstår, så kan man inte bryta ett förbund utan ord, därför menar jag att det var genom lagbrott som de bröt förbundet.
Vad jag vill säga är, lag och förbund är en enhet och judarna höll förbundet genom att hålla lagen.

Om vi då går till Hebr 8:13, så står det så här.

När han säger ett nytt förbund, har han därmed givit till känna att det förra är föråldrat; men det som föråldras och blivit gammalt, det är nära att försvinna. Hebr. 8:13

I Hebreerbrevet 8 pekar författaren och talar om ett nytt förbund, han hänvisar till det Jeremia skriver i Jer 31 Gud säger att han skall lägga lagen i våra sinnen och skriva dem i våra hjärtan.
I och med att Jeremia säger detta, så klargör han därmed att det nuvarande förbundet, med dess ord är på väg att ta slut och att ett nytt är på väg att komma!

Går vi tillbaka i Hebr 8:6 så står det: Men nu har denne fått ett så mycket förnämligare ämbete, som han är medlare för, ett bättre förbund vars ordning vilar på bättre löften.
Hebr 8:6
Här ser vi att det nya och bättre förbundet har en ordning som vilar på bättre löften och de löftena kan vi se i nya testamentet.
I vers 7 står det: Ty om det förra förbundet hade varit utan brist, så skulle väl plats icke hava sökts för ett annat. (förbund)

Även utifrån Hebr 8 menar en del att det bara handlar om den ceremoniella lagen, men det kan det inte vara, för rent logiskt, varför skulle Gud skriva den ceremoniella lagen i våra hjärtan, nej det måste vara hans lagar över lag, eller den lag som avslöjar synd, eller de tio buden.

Utifrån denna lilla utläggning, kan vi förstå, att både det gamla förbundet och dess lagar är slut. Och då förstå vi, att den som tror är dödad från lagen, men även att lagens giltighet har tagit slut, pga att det gamla förbundet har upphört.

Nu är ju Guds lagar skrivna i hjärtat och vad det innebär kanske blir en annat inlägg och bara för att det inte skall uppstå missförstånd, så lägger jag till ett sista bibelord.

2Ti 3:16 All skrift som är ingiven av Gud är ock nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse, till fostran i rättfärdighet,  

Av Björn Jönsson

1 kommentar:

  1. När vi säger att lagen har sin ände eller mål i Kristus betyder det då att den inte längre längre är gällande. Nej, däremot dess funktion har ändrats så att för den som har dött med Kristus och uppstått med Honom inte längre kommer under någon dom. Du skriver att judarna höll förbundet genom att hålla lagen. Det var ju vad dom inte gjorde. Det gamla isreliterna förstod aldrig riktigt att rättfärdigheten tas emot som en gåva, utan dom trodde att de skulle kunna åstadkomma sin egen rättfärdighet Rom. 10:4. Vi behöver inte betala det pris som man gjorde under det gamla förbundet när man offrade synd- och skuldoffer. Yashua haMashiah (Jesus Kristus) har betalat priset när hand tog vår synd med sig på korset.Lagens krav uppfylldes i Honom så att vi genom Honom skulle kunna ta emot den rättfärdighet som Gud ger. Att vi är dödade från lagen innebär att vi dog med Kristus och uppstod med honom. Vi inser att vi inte längre själva kan hålla lagen utan Honom. Att säga att lagen inte längre gäller är som att säga vi är utan synd, för hur kan Paulus säga att han tjänar Guds lag om den fortfarande inte skulle vara gällande? Rom. 7:25 Jag ifrågasätter om Jeremias profetia i Hebr. 8:8-12 har uppfyllts. Den sista delen vers 11 och 12 har definivt inte i alla fall.Innn Mose fick stentavlorna med de 10 budorden stadfätes förbundet med offer. 2 Mos. 24:7,8.

    Mats Rydin

    SvaraRadera