söndag 3 september 2017

Sabbatsfirandets varande, eller icke varande?


Det pågår med jämna mellanrum diskussioner på olika bloggar om huruvida kristna skall fira sabbat, eller inte.

En del säger att vi inte är tvungen, men att man får göra det och en del säger, att det är ett av de tio buden och skall då hållas.

Några kristna har upptäckt och börjat fira sabbaten, med som de uttrycker det, stora välsignelser.

Även jag skall skriva om detta, fast från ett, eller flera andra håll!

I dagsläget tror jag inte på sabbatsfirande, alltså inte på det gammaltestamentliga vis som man förespråkar, men jag tror människan behöver minst en dags vila i veckan.

Vi vet att Jesus firade sabbat och vi vet att apostlarna gjorde det, men om vi läser Moseböckerna, eller i GT, så ser vi att det finns flera regler för sabbaten och att de som inte höll sabbaten straffades med döden.

Vi ser också att lagens alla bud och stadgar lästes upp rätt så ofta och i lagens bud ingick sabbaten.

Vi vet också att förbundets ord, de tio buden som gavs till Moses vid Sinai berg innehöll sabbatsbudet, så egentligen borde det vara klart här, man skall fira sabbat!

Men det finns en annan sida som vi lätt missar, nämligen att lagens tid är slut.
Skall vi inte hålla buden, jo de som är skrivna i hjärtat och vilka är det?
Jag menar att det är morallagen, för i kärleksbudet som Paulus nämner i Rom_13:9 

De buden: "Du skall icke begå äktenskapsbrott", "Du skall icke dräpa", "Du skall icke stjäla", "Du skall icke hava begärelse" och vilka andra bud som helst, de sammanfattas ju alla i det ordet: "Du skall älska din nästa såsom dig själv."

-    Jesus själv säger ju till den rike mannen vilka bud han skall hålla:

Mat 19:16  Då trädde en man fram till honom och sade: "Mästare, vad gott skall jag göra för att få evigt liv?"

Mat 19:17  Han sade till honom: "Varför frågar du mig om vad som är gott? En finnes som är god. Men vill du ingå i livet, så håll buden."

Mat 19:18  Han frågade: "Vilka?" Jesus svarade: "'Du skall icke dräpa', 'Du skall icke begå äktenskapsbrott', 'Du skall icke stjäla', 'Du skall icke bära falskt vittnesbörd',

Mat 19:19  'Hedra din fader och din moder' och 'Du skall älska din nästa såsom dig själv.'"

Som vi ser så nämner inte Jesus något om sabbatsfirande, utan han nämner de bud som gäller för att ingå i livet. Och dessa bud är vad jag förstår morallagen, som är skriven i våra hjärtan.

Men som jag skrivit förut, så är det gamla förbundet med dess lag slut, vi tjänar i ett nytt förbund som inte är bokstav, utan Ande.

Gal 3:19 säger klart att lagen skulle gälla tills Jesus kom och Hebr. 8 visar att det gamla förbundet är slut.

Det är utifrån detta som vi måste fråga oss om kristna skall fira sabbat?

Jesus kom ju inte för att upprätta det gamla förbundet med allt vad det innehöll, nej han kom bla för att instifta ett nytt, eller Kainos (Grek grundtext) som betyder ”NYTT” men det betyder inte ”NYTT” som om det inte har existerat förut. Utan man skulle kunna säga att KAINOS betyder ”KVALITATIVT NYTT” Därför ligger det upprättelse från något till det bättre i ordet ligger en förnyelse eller renovering till det bättre. (Ohlins Hemsida)

Alltså är det gamla förbundet så renoverat att det är kvalitativt nytt, det nya är alltså bättre än det gamla.

I det nya förbundet är det inte skriften på stentavlor man följer, utan Anden, men enligt Hes 36:27 och Jer 31 så står det att Gud skall skriva lagen i våra hjärtan och lägga dem i våra sinnen.

Eftersom Hes 36:27 säger: Jag skall låta min Ande komma i edert bröst och så göra, att I vandren efter mina stadgar och hållen mina rätter och gören efter dem.

Utifrån Jer 31 och Hes 36 så tänker jag så här. Lagen läggs i mitt hjärta, anden gör att jag följer den, men det är här frågan kommer, vilken lag?

Som jag skrev lite längre upp, så menar jag att det är morallagen, för grundläggande så är det den som vi följer, den är liksom lite naturlig för oss jag vill ju inte döda, stjäla, begå äktenskapsbrott, osv.

Men är sabbatsbudet inskrivet i våra hjärtan? Inte i mitt hjärta och skulle jag blivit felunderrättad, så borde väl anden i så fall mana mig rejält så att jag höll även sabbatsbudet?

Det är väldigt provocerande att säga att lagen har upphört, men det är det som är sanningen, den har både upphört och den som tror på Jesus har blivit dödade från den.
Den är alltså borta från två håll, eftersom vi är dödade från den och att den skulle gälla fram till Kristus och Kristus har ju kommit, så då måste lagens tid vara slut.

Eftersom nu lagen och dess tid är slut, så följer vi ju naturligt vis inte lagen, inte på det sättet och inte efter de förutsättningarna som var i det gamla förbundet. Nej, enligt NT så följer vi anden och Kristi lag, som är kärlekens lag, då uppfyller vi all lag enligt skriften.

Om nu inte sabbatsbudet finns i våra hjärtan, skall vi då ändå gå tillbaka till det bud om sabbaten, som var inristat på stentavlor? Nej, det anser inte jag, varför?

Jo, för sabbaten var ett tecken mellan Gud och Israel och ett medel till att avskilja Israel:

2Mo_31:13  Tala du till Israels barn och säg: Mina sabbater skolen I hålla, ty de äro ett tecken mellan mig och eder, från släkte till släkte, för att I skolen veta att jag är HERREN, som helgar eder.

Det var alltså ett tecken mellan Gud och Israel, varför? Jo för att Israel skulle veta att det är Gud som helgar/avskiljer dem.

Men faktum är, att vi är helgade idag på andra premisser:

Heb_10:10  Och i kraft av denna "vilja" hava vi blivit helgade, därigenom att Jesu Kristi "kropp" en gång för alla har blivit offrad.

Utifrån detta ordet så är vi helgade/avskilda pga att Jesu Kristi kropp en gång för alla blivit offrad.
Så när vi blir födda på nytt, så blir vi avskilda, vi tillhör inte världen längre och inte ens oss själva, utan vi tillhör Gud

Sabbaten var även en påminnelse om:


5Mo 5:15  Du skall komma ihåg att du själv har varit träl i Egyptens land, och att HERREN, din Gud, har fört dig ut därifrån med stark hand och uträckt arm; därför har HERREN, din Gud bjudit dig att hålla sabbatsdagen.

I det nya förbundet har vi inte blivit förda ut ur Egypten, utan vi har blivit frälsta från synden och födda på nytt. Det är något helt annat än att blivit förd ut ur Egypten.

Sabbaten är inget tecken för nytestamentlig tro lika lite som omskärelse är det, omskärelsen var ju också ett tecken, förbundstecken som skulle gälla från släkte till släkte.

Både sabbaten och omskärelsen skulle gälla från släkte till släkte, men om omskärelsen har upphört, så borde även sabbaten ha upphört som ett tecken och en påminnelse!

Istället har vi fått anden som ett insegel som är ungefär detsamma som tecken.
Den som inte har Kristi ande hör honom inte till!

Rom_8:9  I åter ären icke i ett köttsligt väsende, utan i ett andligt, om eljest Guds Ande bor i eder; men den som icke har Kristi Ande, han hör icke honom till.

Anden är alltså ett tecken, eller sigill på tillhörighet, inte sabbat eller omskärelse!

Det finns alltså flera saker i NT som pekar på att sabbatsbudet har upphört, så utifrån NTs undervisning finns det ingen grund för att vi som är på nyttfödda skall fira sabbat.

Omskärelsen skulle gälla som förbundstecken släkte efter släkte, sabbaten skulle gälla från släkte till släkte, ja det finns fler saker som skulle gälla från släkte till släkte.

Men om alla de andra sakerna har upphört, kan man då säga att endast sabbaten står kvar och gäller? Nej jag anser inte det och det är utifrån ovan nämnda anledningar!

Om sabbatsbudet gäller, då måste man vara konsekvent i detta, för då gäller även straffen vid sabbatsbrott, vilket var döden.

Gud avskilde den sjunde dagen, han vilade från sina verk och Hebr 3:7 – 4:16 talar om detta som jag kallar nytestamentlig sabbatsvila, men det blir i nästa inlägg!

Björn

19 kommentarer:

  1. Jag undrar då varför Paulus skriver i Kol. 2:16,17 "låt ingen döma er i fråga om mat eller dryck, eller i fråga om högtid,eller nymånad eller sabbat som är en skugga av det som skulle komma, Kristi kropp" Vad är det han talar om? Och varför står det Kristi kropp? Parallellställena finns i Hebr. 8:5, 10:1 och 2 Mos. 25:40.Där talas det om att de levitiska prästerna tjänade en förebild en skugga av det himmelska.Alltså är sabbat,nymåne och högtid en skugga av det himmelska.Men skillnaden är att det är inte längre de levitiska prästerna som frambär gåvor och offer utan Jesus själv som är vår överstepräst. När man ställer frågan om kristna ska fira sabbat eller inte så utgår man att skuggan på något sätt förminskar Jesus och Hans överstprästerliga tjänst. Jesus har ersatt leviternas offrande inte sabbat, nymånad eller högtid.Alltså kan kristna fira sabbat, nymånad och högtider. Jesus sa att han var herre över sabbaten så jag tycker att du kan fråga Honom vad han tycker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Troligen var det så, att judarna anklagade de kristna på dessa områden, därför skriver Paulus, låt ingen döma er om ni inte följer dessa gamla förbundsregler, de har nämligen utgått. Dessa saker var nämligen en skugga och verkligheten är nu, även då Kristus.

      Kol 2:17  Allt detta är en skugga av det som skulle komma, men själva verkligheten är Kristus. 

      Problemet med de som vill hålla delar av lagen, är att de drar förbannelse över sig, orsaken är...

      Gal_3:10  Men de som håller sig till laggärningar är under förbannelse. Det står skrivet: Förbannad är den som inte håller fast vid allt som står skrivet i lagens bok och gör därefter.

      Det står också skrivet: Rom_10:5  Moses skriver ju om den rättfärdighet som kommer av lagen, att den människa som övar sådan rättfärdighet skall leva genom den.
      Och det står även: Gal_3:12  Men i lagen beror det icke på tro; tvärtom heter det: "Den som gör efter dessa stadgar skall leva genom dem."

      Jak_2:10  Den som håller hela lagen men bryter mot ett enda bud är skyldig till allt.

      Gal_5:14  Hela lagen uppfylls i ett enda budord: Du ska älska din nästa som dig själv.

      Vill man leva utifrån lagens olika krav har man själv diskvalificerat sig för nådens evangelium och det nya förbundet som inte är bokstav skrivet på stenar utan är Ande.

      Bj

      Radera
    2. Vad är laggärningar? Det är den som tror att man kan bli rättfärdig genom den. Vi blir rättfärdiggjorda genom tro inte genom laggärningar. Men som Jacob påpekar så är en tro utan gärningar död.

      Radera
    3. Det var nog hellre så att judarna kritiseerade hedningarna som kommit till tro. En del judar menade säkert att hedningarna var tvungna att omskära sig och bli judar för att kunna fira högtiderna.
      ttps://www.flashback.org/t1323796

      Radera
  2. Att vi blivit förda ut ur Egypten är en bild på att vi blivit förda ut ur världen. Det är inte något helt annat för Israels barn fick slava under Farao så tjänade vi på samma sätt synden. Men nu har vi blivit befriade från synden och tjänar nu en god Herre. Att vi blivit dödade från lagen innebär att vi förstår att vi inte kan bli rättfärdiggjorda genom den. Du skriver att den som bröt sabbatsbudet straffades med döden.Vi var alla skyldiga döden men Jesus tog straffet som vi skulle haft.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 5Mo 5:15 Du skall komma ihåg att du själv har varit träl i Egyptens land, och att HERREN, din Gud, har fört dig ut därifrån med stark hand och uträckt arm; därför har HERREN, din Gud bjudit dig att hålla sabbatsdagen.

      -Vem talar ordet till? Israel, eller hedningar?

      -Vilka har Gud bjudit att hålla sabbatsdagen?

      -Var i evangelierna säger Jesus att de pånyttfödda skall hålla sabbaten och var i apostlagärningarna och breven uppmanas hedningarna att hålla sabbaten?

      Människans strävan att hålla allt som står skrivet göder köttet och ger egen berömmelse om man lyckas.

      Bj

      Radera
    2. Ordet var till hedningar. Om ordet var till Israel och inte till hedningar, då är naturligtvis de andra buden det också: du skall inte stjäla, inte döda o.s.v. endast till Israel och inte till hedningarna. Annars blir det inkonsekvent. Nej, det enda som står finns i Apg. 15:21 där det påpekas att Mose har förkunnats varje sabbat i alla tider.Upprinnelse till diskussionen där var att några fariseer från Judeen lärde att de hedningar som kom till tro var tvungna att omskära sig och hålla lagen för att bli frälsta.Vad tror du dessa fariseer menade med lagen. Det de var kända för var ju allt som de hade lagt till till lagen.Jesus sa ju om dom att de lagt tunga bördor på folket som dom själva inte kunde bära. Det är väl inte konstigt att sedan de blivit troende på Jesus hade kvar det tankesättet, eller hur? Sabbatshållandet är och har varit en kulturell företeelse för många. Men för dom som då inte var villiga att gå kejsaren i Rom till mötes kunde det bli en fråga om liv och död. Västerlandet kommer att bli mer och likt det Romerska totalitära samhället där oliktänkande också kommer att gå samma öde till mötes som dom första kristna.

      Radera
    3. Det är inte helt riktigt. När Gud gav de 10 buden så var det också till icke-israeliter som var vid Sinai. Det påpekas också att samma lag skall gålla såväl för främlingen som för den infödde. 2 Mos. 12:49.

      Radera
  3. Nästan alla bibelöversättningar använder ordet evigt när det gäller omskärelseförbundet. Det grekiska ordet aion betyder tidsålder så bara för att står evigt så betyder det inte alltid en tid utan slut.

    SvaraRadera
  4. För att förstå skillnaden mellan gamla förbundet och nya förbundet rekomenderar jag er att läsa mina första inlägg från Maj 2011.

    Bj

    SvaraRadera
  5. http://skanebloggaren.blogspot.se/2011/05/vart-satt-och-guds-satt.html

    Kolla i bloggarkiv!

    Bj

    SvaraRadera
  6. Var gavs lagen? På sinai berg, eller hur?

    Läs vad paulus säger om dem som vill stå under lagen, dvs i gamla förbundet.

    Example of Hagar and Sarah
    Gal 4:21  Sägen mig, I som viljen stå under lagen: haven I icke hört vad lagen säger? 
    Gal 4:22  Det är ju skrivet att Abraham fick två söner, en med sin tjänstekvinna, och en med sin fria hustru. 
    Gal 4:23  Men tjänstekvinnans son är född efter köttet, då däremot den fria hustruns son är född i kraft av löftet. 
    Gal 4:24  Dessa ord hava en djupare mening; ty de båda kvinnorna beteckna två förbund. Av dessa kommer det ena från berget Sina och föder sina barn till träldom, och detta har sin förebild i Agar. 
    Gal 4:25  Berget Sina kallas nämligen i Arabien för Agar och svarar emot det nuvarande Jerusalem, ty detta lever med sina barn i träldom. 
    Gal 4:26  Men det Jerusalem som är därovan, det är fritt, och det är vår moder. 
    Gal 4:27  Så är ju skrivet: "Jubla, du ofruktsamma, du som icke föder barn; brist ut och ropa, du som icke bliver moder, Ty den ensamma skall hava många barn, flera än den som har man." 
    Gal 4:28  Och I, mina bröder, ären löftets barn, likasom Isak var. 
    Gal 4:29  Men likasom förr i tiden den son som var född efter köttet förföljde den som var född efter Anden, så är det ock nu. 
    Gal 4:30  Dock, vad säger skriften? "Driv ut tjänstekvinnan och hennes son; ty tjänstekvinnans son skall förvisso icke ärva med den fria hustruns son." 
    Gal 4:31  Alltså, mina bröder, vi äro icke barn av en tjänstekvinna, utan av den fria hustrun. 

    Vänligen Björn

    SvaraRadera
  7. Uttrycket stå under lagen betyder att jag tror att om jag följer den blir jag rättfärdig.Att vara fri från lagen betyder att jag inte lever som en slav till synden.Friheten i Kristus har med vår relation till Honom att göra. När vi syndar dödar lagen oss så att synden får herraväldet över oss. Dö bort från lagen innebär därför att synden inte har någon makt över oss längre. Det är det nya förbundets verklighet.När man försöker förklara att det innebär att lagen inte existerar längre säger man att synden inte längre finns.Det är absurt att tänka så.Jesus tog mänsklighetens synd på sig genom sin offerdöd. Betyder det då att synden inte längre existerar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mats! Det är viktigt att förstå att lagen är ett förbund, dvs det gamla förbundet. Det gamla förbundet är ett bokstavsförbund inristat på stenar, det nya förbundet är Ande. Skillnaden i de två förbunden är vem som skall uppfylla vad. Skall den omvända syndaren uppfylla lagens krav, eller är det Kristus i och genom den troende som uppfyller lagen?

      Skriften är tydlig, lagen är inte upphävd, den är fullbordad och eftersom lagen är det gamla förbundets ord så innebär det att det gamla förbundet med dess lagar och regler är fullbordad och då även avslutad.

      Det finns ingen täckning i NT att vi som ingått i det nya förbundet skall befatta oss med det gamla förbundet, snarare tvärt om.

      Paulus säger ju att lagens förbund ledde till slaveri, så varför över huvud taget tänka på laglydnad?

      Slaveriet ligger möjligtvis i två delar där den ena är, att budet/lagordet väcker synden till liv vilket leder till slaveri under synden. Och det andra är troligen att lagen som övervakare gör att den som den övervakar är slav under den som övervakar, dvs lagen.

      En normalt funtad pånyttfödd kristen följer inte lagen, den lag som är skriven i hjärtat och sinnet. Denna lag är morallagen som sammanfattas med, älska din nästa som dig själv. Låter vi Guds Ande belysa oss, så ser vi att ingen håller denna hjärtelag. Här behövs ett Andens verk i oss där han utplånar allt som inte uppfyller detta bud, dvs älska din nästa som dig själv.

      Vandra i ande så uppfyller du lagen, japp, lycka till, ingen människa kan leva 100% efter Anden, men Anden för dem som vill mot målet och det är en livslång process.

      Att försöka fixa det själv genom en låtsaskärlek med dess gärningar är bara hyckleri och är man sann mot sig själv, så vet man när det är äkta, eller oäkta kärlek.

      Att vara dödad från lagen och leva för Jesus Rom 7. Handlar om vem som skall vara Herre i våra liv. I GT skulle lagen råda över israel/ Juden, dvs vara Herre i deras liv, men i NT är det en person som skall vara Herre, nämligen denne Jesus som lagen var en skugga för.
      Skillnaden är stor, men den får du fundera ut själv-

      Björn

      Radera
  8. Nej Björn, allt är verkligen inte fullbordat.En dag kommer Jesus tillbaka ock kommer då att styra folken med järnspira.Vad tror du det innebär? Jesu offergärning blev fullbordad men den totala manifestationen väntar vi fortfarande på. Matt 5:17 Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva, utan för att fullborda.För sannerligen säger jag er; Förrän himmel ochjord förgås,ska inte en minsta bokstav eller en enda prick i lagen förgås förrän allt har skett.

    SvaraRadera
  9. Mats!

    Läs
    http://skanebloggaren.blogspot.se/2011/08/min-syn-pa-matt-517-19-mat-517-i-skolen.html

    Björn

    SvaraRadera
  10. Lagen och profeterna är inte två skilda saker. Profeterna talade vad lagen innehöll. I tusenårsriket kommer vi att fira lövhyddohögtiden. Det var en lag som gavs vid Sina. Vill du vara med då?

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera