fredag 1 november 2019




Ett stort problem!



Det finns många som uttrycker sig om sista tiden och Jesu återkomstkomst.

Det finns tre teologier där man menar att församlingen skall ryckas upp Herren till mötes.
Den ena teologin är att vi skall ryckas upp före den stora vedermödan, den andra teologin är att vi skall ryckas upp mitt i vedermödan och den tredje teologin är att vi skall gå igenom vedermödan.

Alla tre teologierna bygger på en sak, Den stora Vedermödan som Matt 24, Mark 13 och Luk 21 talar om och det är detta som är ett stort problem. Ett stort teologiskt och eskatologiskt problem.

Problemet är att den vedermöda Matt 24, Mark 13 och Luk 21 talar om har redan skett och skall inte ske igen.

Mat 24:21  Ty då skall det bliva 'en stor vedermöda, vars like icke har förekommit allt ifrån världens begynnelse intill nu', ej heller någonsin skall förekomma.
Mar 13:19  Ty den tiden skall bliva 'en tid av vedermöda, så svår att dess like icke har förekommit allt ifrån världens begynnelse, från den tid då Gud skapade världen, intill nu', ej heller någonsin skall förekomma. 

Denna vedermöda som Matt, Mark och Luk talar om skedde år 70 då Jerusalem och templet förstördes.

Problemet är alltså att placera uppryckelsen före, mitt i, ja till och med efter denna vedermöda. Problemet är också att placera denna vedermöda vid tidens slut och något som vi skall vänta på.
Jesus talade i Matt 24 om templets och Jerusalems förstörelse som vedermödan och säger att: vars like icke har förekommit allt ifrån världens begynnelse intill nu', ej heller någonsin skall förekomma, så innebär det att det skall ske en gång och aldrig mer.
Ett annat problem som finns i dessa olika eskatologiska teologier är att man gör om vedermödan som skulle drabba Jerusalem till en världsvid vedermöda, vilket det inte finns täckning för i skriften.

Jag är inte eskatologiskt kunnig men ser utifrån skriften att läran om den kommande vedermödan är fel och gör att de troende väntar på ett tecken som inte kommer.

Det har förekommit många vedermödor i världen där världskrig, utrotning av människor där Hitler inte var värst.
Världskrig Judeutrotning, atombomber och mycket annat har varit mycket värre än vedermödan år 70, men då måste man tänka att vedermödan år 70 gällde Jerusalem, de andra efterkommande vedermödorna gäller världen.

Vi kan alltså inte vänta på något som har varit,  man kan inte heller göra om vedermödan år 70 till en världsvid vedermöda och placera den till tidens slut.

Av Björn
2019-11-01



1 kommentar:

  1. Glöm de pingstkarismatiska fantasierna om ett nära förstående "uppryckande". Det kommer att ske en evakuering av "de heliga" inför jordens undergång, vilket kan beskrivas som ett uppryckande eller ett "bortryckande på skyar". Jordens undergång ligger ännu tusentals år framöver i tiden.

    SvaraRadera